Herbata z Lidla z rakotwórczą substancję OŚWIADCZENIE MOKATE. Herbata Lord Nelson wycofana ze sprzedaży OSTRZEŻENIE GIS [7 kwietnia 2019]

Ostrzeżenie GIS: herbata z Lidla wycofana ze sprzedaży. Klienci mają prawo do odzyskania pieniędzy. Co jest powodem takiej decyzji? GIS w ostrzeżeniu zwraca uwagę, że herbata ziołowa Lord Nelson w piramidkach sort. lipa 30 g zawiera niebezpieczną substancję, która stanowi zagrożenie dla zdrowia i może powodować raka. Sieć Lidl i firma Mokate w takiej sytuacji są zmuszone do wycofania z obrotu handlowego partii przed którą ostrzega GIS. Firma Mokate wysłała oświadczenie. Herbata została wycofana ze sprzedaży.

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed partią herbaty ziołowej w piramidkach sort. lipa 30 g marki Lord Nelson. Jak informuje GIS – herbata ziołowa zawiera substancje groźne dla zdrowia konsumentów.

Tym samym partia herbaty Lord Nielsen zostaje wycofana z obrotu handlowego przez:

• Lidla,
  • firmę Mokate S.A.

Ostrzeżenie dotyczy produktu pn. Lord Nelson – herbatka ziołowa w piramidkach sort. lipa 30 g

• Numer partii: L080119340 A
  • Data min. trwałości: 01.2021
  • Producent: Mokate S.A, ul. Katowicka 265a, 43-450 Ustroń
  • Kraj pochodzenia: Polska

Produkt można zwrócić w każdym sklepie Lidl:

• zrobić to można bez okazania paragonu,
  • Lidl zwróci koszty zakupu.

OŚWIADCZENIE MOKATE W SPRAWIE HERBATY

LIDL i Mokate SA wycofują ze sklepów produkt o nazwie Lord Nelson herbatka ziołowa w piramidkach sort. lipa 30 g o numerze partii L08011940 A (wyprodukowano 5904 kartoniki) z datą minimalnej trwałości: 01.2021. Powodem tej decyzji jest wykrycie w jednej partii podwyższonego poziomu alkaloidów pirolizydynowych (substancji naturalnie występujących w roślinach). Działanie jest podyktowane dobrą praktyką produkcyjną i dbałością o najwyższe standardy jakości.

Bezpieczeństwo konsumentów i żywności jest dla nas najważniejszym priorytetem, dlatego też prowadzimy ciągłe badania surowców jak i naszych produktów. Działania jakie podjęliśmy mają na celu ochronę naszych Klientów. Przepraszamy za wszelkie niedogodności. Zapewniamy, że nieustannie dążymy do utrzymania jak najlepszej jakości naszych produktów.

Wszystkie nasze produkty powstają zawsze przy zachowaniu szczególnej staranności i dbałości o najwyższe standardy. Nie tylko spełniamy wszelkie obowiązujące normy, ale sami narzucamy wszystkim etapom naszych działań najsurowsze kryteria oceny. Dobro naszych konsumentów niezmiennie jest dla nas najwyższą wartością. Naszym kluczowym kryterium jest przestrzeganie wszelkich obowiązujących obostrzeń prawnych i wyznaczanie najwyższych standardów. Dlatego też niezwłocznie podjęliśmy szereg dodatkowych działań kontrolnych naszych dostawców w celu wyjaśnienia niezgodności.

Mokate niezmiennie rozwija procesy zarządzania jakością, a także posiada potwierdzone certyfikatami wdrożone najlepsze systemy: BRC, IFS, ISO 22000, ISO 9001. Pragniemy zwrócić Państwa uwagę, że badania, które przeprowadzamy zarówno w naszych laboratoriach, jak i akredytowanych ośrodkach kontrolnych, są badaniami krzyżowymi. Oznacza to, że kontrolujemy jakość zarówno samych surowców, jak i mieszanek oraz wyrobów gotowych.

Źródło : https://dziennikzachodni.pl/herbata-z-lidla-z-rakotworcza-substancje-oswiadczenie-mokate-herbata-lord-nelson-wycofana-ze-sprzedazy-ostrzezenie-gis-7/ar/c1-14022091