Główny Inspektorat Sanitarny : ostrzeżenie publiczne, wycofano ser z Lidla

 

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: wycofanie produktów pn. ,,SER KORYCIŃSKI SWOJSKI, Ser dojrzewający z surowego, pełnego mleka krowiego”, wszystkie rodzaje.

Zagrożenie:

W trakcie badań urzędowych przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryto obecność Listeria monocytogenes w 2 z 5 pobranych próbek, gronkowców koagulazo-dodatnich w 5 z 5 próbek oraz enterotoksyn gronkowcowych w 1 z 5 próbek produktu pn. ,,SER KORYCIŃSKI SWOJSKI Z ORZECHAMI WŁOSKIMI, Ser dojrzewający z surowego, pełnego mleka krowiego z orzechami włoskimi”, numer partii: 30.06.2020, termin przydatności do spożycia 30.07.2020.

W związku z powyższym Producent mając na względzie zasadę ostrożności, wycofuje nie tylko ww. partię, w której stwierdzono niezgodność, lecz szerszy asortyment produktów.

Spożycie produktów zanieczyszczonych ww. mikroorganizmami patogennymi może prowadzić do zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące wycofywanych produktów:

Produkt: ,,SER KORYCIŃSKI SWOJSKI, Ser dojrzewający z surowego, pełnego mleka krowiego”, wszystkie rodzaje, z różnymi dodatkami

Producent: Zarzeccy Sp. z o.o. , 16-140 Korycin, Mielniki 19, Wet. Nr Ident. 20117216

Dystrybutor: Lidl sp. z o.o. sp. k., Jankowice, ul. Poznańska 48, 62-080 Tarnowo Podgórne

Data produkcji: wszystkie przed dniem 30.06.20 i wszystkie z przedziału 13 – 21.07.2020

Data produkcji jest jednocześnie numerem partii

Należy spożyć do:

  • terminy wszystkie przed i włącznie z datą  30.07.2020
  • terminy wszystkie od 13.08.2020 do 21.08.2020

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Państwowa Inspekcja Sanitarna bezzwłocznie po uzyskaniu dyskwalifikujących partię wyników badań poinformowała dystrybutora produktu – Lidl sp. z o.o. sp. k. oraz Inspekcję Weterynaryjną właściwą do kontroli producenta.

Producent po otrzymaniu wyników badań podjął decyzję o wycofaniu wszystkich partii sera korycińskiego swojskiego wyprodukowanego przed dniem 30.06.2020 i po dniu 14.07.2020 Dystrybutor umieścił w sklepach komunikat o wycofaniu kwestionowanej partii z rynku, dodatkowo usunął z półek sklepowych pozostały towar z partii zarówno sprzed 30.06.2020 oraz po 14.07.2020.

Producent postanowił wycofać cały asortyment będący w obrocie zarówno z datą produkcji przed 30.06.2020 oraz po 14.07.2020 pomimo zadowalających wyników badań, oraz wstrzymał produkcję do odwołania.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Sokółce przeprowadził kontrolę w zakładzie wraz
z pobieraniem próbek  wymazów środowiskowych. Właściciel zakładu przeprowadził dezynfekcję pomieszczeń zakładowych. Po wznowieniu produkcji sera korycińskiego przez zakład od dnia 13 lipca 2020r., Powiatowy Lekarz Weterynarii w Sokółce w dniu 15 lipca 2020r. pobrał urzędowe próbki sera korycińskiego naturalnego do badań w kierunku obecności Salmonella, Listeria monocytogenes oraz gronkowców chorobotwórczych. W dniu 20 lipca 2020r. z Zakładu Higieny Weterynaryjnej w Białymstoku otrzymano wyniki badań sera, w którym nie stwierdzono obecności Salmonella oraz Listeria monocytogenes, liczba gronkowców chorobotwórczych spełniała wymagania.

Firma Lidl niezwłocznie po otrzymaniu informacji z Państwowej Inspekcji Sanitarnej podjęła decyzję o rozpoczęciu procedury wycofania z rynku przedmiotowego artykułu. Informacja dla klientów została zamieszczona na stronie internetowej oraz w sklepach, w których sprzedawano artykuł (https://kimjestesmy.lidl.pl/folder_aktualnosci/news_wycofanie).

Firma Lidl poinformowała Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej o podjętych przez siebie działaniach oraz jest w stałym kontakcie z producentem.

Zalecenia dla konsumentów:

W przypadku wystąpienia objawów choroby typowych dla zatrucia pokarmowego, listeriozy po spożyciu produktów objętych komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Konsumenci powinni sprawdzić czy posiadają wskazane w komunikacie produkty.

Produkty wymienione w ostrzeżeniu należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym zostały zakupione.

Informacje na temat objawów związanych z zatruciami pokarmowymi, w tym zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej https://gis.gov.pl/zdrowie/choroby-zakazne/ (hasło „LISTERIOZA”)